Billige bolcher

 
26-01-2006
Mad & DrikkeHar du en sød tand, men synes du også at prisen på de søde sager er lige lovlig høj? Så læs videre!

Peter Buhl fra Rabatten kan godt lide bolcherne ”Kongen af Danmark”. Det er røde bolcher, der smager af lakrids. Men en lille pose koster omkring 10 kroner - og posen er ikke engang helt fyldt! Heldigvis kan man lave sine bolcher selv. I Matas kan man købe et bolche sæt - det består af:

1 sæt arbejdshandsker
1 termometer
2 plastic-spartler
1 foliemåtte.

Prisen for sådan en pakke er 235 kroner.

Derudover skal man bruge en pose bolche-mix. Dem kan man få i forskellige smagsvarianter. En pose til at lave Kongen af Danmark med koster i Matas 32 kroner.

For at komme i gang med at lave bolcher skal man altså af med 267 kroner.Folk på gaden smagte velvilligt på Rabattens hjemmelavede bolcher - mon de kunne lide smagen?

Men bolche-sættet kan sammensættes billigere:
I Silvan fandt Peter Buhl et sæt arbejdshandsker og et par plasticspartler og
i Netto var der tilbud på et sliktermometer. Her fandt han også bagepapir, der kan bruges igen og igen. Det minder meget om den foliemåtte der fulgte med bolche-sættet fra Matas. Et hjemmelavet sæt behøver ikke at koste mere end 100-150 kroner, altså noget billigere end sættet fra Matas.

Men der er faktisk yderligere penge at spare. Det gjorde Astrid Sandmark opmærksom på. Astrid har lavet tusindvis af bolcher igennem tiden, og skulle derfor hjælpe med at lave Rabattens bolcher.

Udover bolche-sættet behøver man nemlig heller ikke at købe posen med bolchemix! For da bolcher for det meste består af sukker, kunne Astrid Sandmark lynhurtigt selv lave kongen af Danmark bolchemix.

Det kan du også!

Du skal bruge :

450 gram sukker
125 gram druesukker
Farvestof (2-3 teskefulde)
Anisolie (50-60 dråber (6-7 sjask) )
1 dl vand
Madlavningsolie (smagløs, gerne rapsolie)

Alle ingredienserne kan du få i de større supermarkeder - dog skal du nok i en helsekostforretning for at finde anisolie. Husk at købe den anisolie som må spises!!

Sådan gør du:

Bland sukker, druesukker og vand sammen i en gryde. Sæt termometeret i gryden.
Smør bradepanden i olie (du behøver faktisk ikke bagepapiret!). Når temperaturen er oppe på 162 grader, hælder du den varme masse over på bradepanden.

Nu skal du bruge spartlerne til at ælte massen sammen med - hvis du ikke bruger handsker, skal du passe på fingrene, for det er meget varmt!

Efter et minuts tid tilsætter du farvestof og anisolie og ælter videre.
Når massen er æltet godt sammen, skal bolcherne klippes ud. Du skal være hurtig, for massen stivner hurtigt. Fold massen til en pølse og klip så bolcherne ud i ønsket størrelse.

Når du er færdig med at klippe bolcherne ud, kan du drysse lidt druesukker ud over dem. Så er de ikke så fedtede og klistrer ikke sammen i bolchekrukken.

På denne måde får du ca. 600 gram bolcher for 15 kroner. Skulle du købe samme mængde i en butik ville prisen ligge på omkring 70 kroner.

Bedømmelse: 7.49 af 10

 
 
Find information om: Danmark net alt om guiden guide DK
(Hovedkategori: Gode råd)