Grønland

 
16-06-2010
Grønland



Grønland (grønlandsk: Kalaallit Nunaat; Grønlandsk: Grønlændernes land) er verdens største ø. Geografisk hører Grønland til det nordamerikanske kontinent, men geopolitisk til Europa. Grønland er ligesom Færøerne en del af det danske rige og indgår i det danske rigsfællesskab.

Grønland er for store deles vedkommende en isørken og menneskets eksistens i denne verden er på grænsen for hvor og hvordan mennesker lever. Befolkningstætheden er meget lav. I dag bor der ca. 56.000 mennesker i Grønland.

Grønland er jordens største ø og ligger i arktis og udgør det nordøstligste af det nordamerikanske kontinent. Øen er langs kysten præget af dybe fjorde, høje bjerge og en enorm stor mængde af øer og rev iblandet isbjerge og pakis der omgiver den. Kystlinien er på over 44.000 km og øerne strækker sig fra 59 sydlig bredde Kap Farvel til 83 nordlig bredde til øen Kaffeklubben. Øen er 2.650 km lang, ca. 1.000 km bred og ligger 710 km fra Nordpolen. Grønlands sydspids, Kap Farvel Nunap Isua, ligger på højde med Stockholm og Oslo. Fra Grønlands nordspids, Kap Morris Jesup, er der 740 km til Nordpolen. Grønland er dermed det nordligste landområde på Jorden.





 
 
Find information om: guiden net Danmark guide alt om DK
(Hovedkategori: Leksikon)