Portugal

 
17-10-2009
PortugalPortugal er et land på den iberiske halvø i det sydlige Europa. Landet grænser i nord og øst til Spanien og er ellers omgivet i vest og syd af Atlanterhavet. I Atlanterhavet ligger de to portugisiske øgrupper Madeira og Açorerne.

Portugal ligger med havet mod vest og syd og Spanien mod nord og øst. Landet har næsten form som et rektangel og der er ca. 560 km fra nord til syd og 220 km fra øst til vest.

I Portugal ligger det europæiske fastlands vestligste punkt Kap Roca.

Større portugisiske byer er Lissabon, Porto, Coimbra, Braga, Faro, Portimão, Évora, Leiria, Beja, Vizeu, Guarda, Guimarães og Bragança.

Portugals største floder hedder Tejo, Douro, Mondego, Guadiana og Sado e Minho. Ved grænsen til Spanien i øst ligger Portugals højeste bjergkæde (1998 m.) Serra da Estrela. Toppen af vulkanen på Pico er med sine 2.351 meter Portugals højeste punkt.

Området nord for Tejo-floden består hovedsagelig af højland med fyrreskov. Syd for Tejo består landet af bølgende lavland.

Klimaet i det nordlige Portugal er fugtigt og mildt takket være Atlanterhavet. I den sydlige del af landet er klimaet varmere, mere tørt, og med milde vintre.

I centrum er det meget tørt og ekstrem varm om sommeren og meget kold om vinteren. Temperaturen kan komme op til 43 grader om dagen, og der er tit brand i skovene. Flere gange har mindre byer været omringet af forskellige brand som kan være meget svært at kontrollere.

 
 
Find information om: guiden DK guide net Danmark alt om
(Hovedkategori: Leksikon)