Seng

 
03-04-2011
MøblerEn seng er et møbel til primært at ligge og sove i. Den bliver også anvendt til at slappe af i. Der er opfundet mange slags senge, så de vil kunne passe til de mange behov der måtte være, til for eksempel ældre.

Senge findes i mange forskellige former og størrelser. Senge før i tiden var mange gange ikke andet end halm eller et andet naturligt materiale. En vigtig ændring var at sengen (sengelejet) blev hævet fra gulvet for at undgå træk, snavs og utøj.

For at gøre sengen mere komfortabel, er det øverste lag af sengen en madras. Oprindeligt var det øverste lag sække med halm for de fleste mennesker - og fyldt med fjer for de velhavende. I dag haves andre mulige fyldninger såsom uld og kunstige fibre (f.eks. Futon-madras). I nyere tid anvender de fleste madrasser fjedre (springmadras spring=fjeder), skumgummi, vand eller luft.

Det andet lag er sengebunden. Sengebunden er en lang madrasstor støtte, der evt. er lavet af noget, der fjedrer. Sengebunden støtter madrassen. Fjedringen kan være metalfjedre eller trælameller.

Det tredje lag er sengerammen. Sengerammen bærer sengebunden (og madras) et stykke over gulvet.

Disse lag kan være samlet i Ún - som f.eks. i en boxmadras eller vandseng.

 
 
Find information om: Danmark DK alt om guiden guide net
(Hovedkategori: Leksikon)