Loading ... ... vent!
 

Find: De gule sider | DGS Firmaer | DGS navne | DGS Kort & Ruter | Krak | Google Kort
Søg billeder: Google.com | Bing | Yahoo  Oversættelse: Google Translate
 

Tunesien

 
Indrykket: 18-10-2009
Tunesien

Tunesien er et land i Nordafrika med grænse til Middelhavet, Algeriet og Libyen. Landets sydlige dele ligger i Sahara, men mod nord findes frugtbare floddale og kystsletter. Området har vinterregn, kunstvanding er nødvendig.

Groft kan Tunesien inddeles i tre geografiske zoner: mod nord Atlasbjergene, der strækker sig fra den algeriske grænse til middelhavskysten. I dette område ligger det bjergrige plateau Dorsale, der strækker sig mod nordøst, samt Kroumiriebjergene, der løber side om side med den nordlige kystslette langs Middelhavet. Disse systemer af bjergkæder rummer frugtbare dale og flodsækninger, hvor det ved hjælp af kunstvanding er muligt at drive agerbrug.
Lige syd for bjergene befinder der sig et tørt steppeplateau gennemhullet af saltsøer. Endnu længere sydpå slår stepperne over i Saharas ørkener.

Området blev i 800-t.f.Kr. koloniseret af fønikierne, der bl.a grundlagde Karthago. På kort tid udviklede landet sig til en væsentlig magtfaktor med besiddelser på blandt andet den Ibiriske Halvø.
Efter den tredje Puniske Krig blev området erobret af romerne i 146 f.Kr. I 600-t. kom araberne til landet og med dem indførelsen af islam og et nyt statsstyre. Fra 1575 var det en del af Osmannerriget.
Tunesien var fra 1881 til selvstændigheden i 1956 et fransk protektorat.
Præsident Habib Bourguiba gjorde landet til en etpartistat. Bourguiba udnævnte sig selv til præsident på livstid. På grund af alderdomssvækkelse blev man nødt til at afsætte ham, og det skete ved et kup i 1987 af Zine El Abidine Ben Ali. Et påstået flerparti-valg i 1994 blev en ren farce, da det lykkedes regeringen af vinde 99,9% af stemmerne.
Landet har politisk lagt sig tæt op af Vesten, hvilket har ført til kritik fra islamistiske grupper.

 

Seneste nyheder:
LIVE - Målområdet er nu afspærret gerningssted
LIVE: Barack Obama taler til nationen
Thorning dropper 1. maj i Fælledparken
Teori: Højrenationalister bag Boston-bomber
Anmeldere: James Blake forsætter himmelridtet
Gå til nyheder

Find information om: LIVE - Målområdet er nu afspærret gerningssted LIVE: Barack Obama taler til nationen Thorning dropper 1. maj i Fælledparken Teori: Højrenationalister bag Boston-bomber Anmeldere: James Blake forsætter himmelridtet side Fakta Guiden Leksikon Info Guide
(Hovedkategori: Leksikon)


 
Du er her: Tunesien - (Hovedkategori: Leksikon)
Alt i DK - Guide til online DK - Tunesien - - info om Tunesien -
 


Oplysninger på denne side må ikke erstatte professionel rådgivning.
Handlinger der foretages udelukkende udfra oplysninger på denne side er på eget ansvar.