Kreta

 
11-08-2012
GrækenlandKreta er den største græske ø og den femtestørste i Middelhavet. Kreta er den sydligste af de græske øer. Øen er dannet af kalksten. Det højeste punkt er Ida (bjerg) på 2.456 meter.

Øen har et areal på 8.336 kvadratkilometer og en befolkning på cirka 650.000. Der er to væsentlige lufthavne, Nikos Kazantzakis beliggende ved øens største by Iraklio og Daskalogiannis beliggende ved byen Chania.

Kreta har mere end 150 km sandstrand. Heraf 2 pragtfulde strande vest for Chania. I det nordøstlige hjørne af øen ligger Europas eneste naturlige palmelund. Kournas søen i Chania området er den eneste naturlige ferskvandssø på Kreta med et areal på 160.000 m2 - lidt afhængig af årstiden. Kreta er temmelig bjergrig med 4 bjergkæder. I Vestkreta ligger Lfka Ori, De Hvide Bjerge, som alene har mere end 40 toppe, som rager mere end 2.000 meter i vejret. Øens højeste punkt, Psiloritis ligger 2.456 meter over havets overflade. Det ligger i Midtkretas bjergmassiv Ida. Længere mod øst ligger Lassithi bjergene med toppen Dikti og længst mod øst ligger den lavere bjergkæde Thripti.

De samme geologiske kræfter, som skabte bjergene, har også skabt nogle imponerende kløfter på øen. Den mest berømte er Samariakløften - Europas længste kløft på ca. 18 km.

Kreta har formentlig Europas mildeste klima. Den stærke nordvestvind - meltemi - bringer en smule afkøling på de hede juli- og augustdage. Regn i sommerperioden forekommer stort set ikke. Bjergene bevirker at der kan være udtalte forskelle i vejret i de forskellige områder af øen. Vinteren er mild og temperaturen når kun sjældent under 10 grader celsius.

 
 
Find information om: guide guiden Danmark DK alt om net
(Hovedkategori: Leksikon)