Tekstbehandling

 
21-01-2008
EDB & computerTekstbehandling (engelsk: Word processing) handler om udskrivning af tekst på papir, ved hjælp af pen, blyant, skrivemaskine eller pc med dertil koblet udskrivningsenhed eller printer.

Elektronisk tekstbehandling var og er stadig en af de mest populære discipliner inden for IT.

Det er en forudsætning for f.eks. elektronisk post eller e-mail, at man kan skrive sine beskeder og formatere dem, så de bliver læselige og overskuelige. Fra en enkelt side til et helt leksikon.

Oprindelsen er dog det blanke stykke papir, der udfyldes med bogstaver, tal og tegn. Her var skrivemaskinen det første tekniske hjælpemiddel, der gjorde tingene lettere for det almindelige menneske. Lavede man en fejl, rettede man med viskelæder - og brugte man kopier, kunne det blive temmelig træls at gå samtlige kopier igennem.

Senere blev teksten dannet elektronisk, og før teksten blev udskrevet på papir, kunne der læses korrektur, ligesom det ikke var et problem at udskrive flere kopier af samme dokument.

Når et dokument indeholder grafiske elementer i form af tegninger, fotos mv., bevæger vi os over i et andet programkompleks: Desktop Publishing (DtP), herunder fotosats.

Liste over programmer

* Microsoft Word det for tiden mest udbredte program til Windows
* WordPerfect det mest populære program i MS-DOS perioden
* WordStar det mest populære program i CP/M perioden
* Word Pro (oprindelig Ami Pro)
* StarOffice Writer en kommerciel udgave af OpenOffice.org markedsført af Sun Microsystems
* OpenOffice.org Writer LGPL

 
 
Find information om: DK guiden net alt om guide Danmark
(Hovedkategori: Leksikon)